Content delen is een makkie. Maar content kopiëren zonder toestemming ook. Hoe zit het met auteursrecht? Op een foto, video, tekening, tekst of andere creatieve uiting die jij maakt rust auteursrecht. Jij bent de eigenaar en mag het werk met anderen delen. Zonder jouw toestemming mag niemand anders die content gebruiken. Dat geldt offline, op internet en op social media. Neemt iemand letterlijk jouw content over, dan is dat een inbreuk op je auteursrecht. Maar niet iedereen houdt zich aan de regels. Wat doe je dan?
Beschouw het als een compliment
Jij hebt hard gewerkt aan je creatieve uiting en nu strijkt iemand anders de eer op! Dat doet pijn en je wilt misschien wel wraak. Maar boos worden helpt weinig. Beschouw het als een compliment dat iemand jouw informatie deelt. Diegene vindt het blijkbaar zo waardevol en interessant dat ie graag doet alsof het zijn eigen content is. Je kunt ervoor kiezen het hierbij te laten.
Bedenk wat je wilt bereiken
Ben je van de ergste schrik bekomen, bedenk dan of je actie wilt ondernemen. Wil je dat iemand direct stopt met jou na-apen, zeg er dan iets van. Bijvoorbeeld dat je je gevleid voelt, maar dat je graag een bronvermelding ziet. Of dat het kopieergedrag moet stoppen of dat je in gesprek wilt. Als er teksten letterlijk zijn overgenomen, kun je eisen dat iemand deze verwijdert. En zeggen dat je naar een rechter stapt als dat niet gebeurt.
Overweeg juridische stappen
Wil je de copycat er niet met een waarschuwing vanaf laten komen? Je kunt via een rechter verdere verspreiding van je content laten verbieden. Of een schadevergoeding of rectificatie vragen. Zo’n juridische procedure kost tijd en geld, dus overweeg of het de moeite waard is. Schakel dan ook een juridisch adviseur in. Lees er meer over op auteursrecht.nl en bij charlotteslaw.nl.
Verzamel bewijsmateriaal
Zorg altijd dat je de inbreuk op auteursrecht kunt bewijzen. Maak foto’s van drukwerk of screenshots van blogs en social media. Staat er geen publicatiedatum bij een blog? Klik dan met je rechtermuisknop op ‘Paginabron weergeven’ en vind de datum in de HTML-code.
Bied een gastblog aan
Een andere optie en subtiele tik op de vingers: vraag je copycat een gastblog voor jouw bedrijf te schrijven, omdat je hebt gezien dat je hem of haar zo inspireert. De copycat zal zeer waarschijnlijk niet op je aanbod ingaan, maar jij laat zo wel weten dat je de situatie doorhebt. Hopelijk voelt de na-aper zich betrapt en stopt ie met kopiëren.
Tips voor de content creator
Ben jij zelf content creator en wil je naar iemands content verwijzen in je eigen blog? Dat mag heus wel, als je het goed aanpakt. Plaats bronvermeldingen, verwijs naar de originele pagina’s of citeer je bron. Dat heet contentcuratie en is dus iets anders dan content kopiëren. Je hergebruikt bestaande informatie, voegt zelf content toe en gooit er je eigen sausje over.
Wil je iemands social post delen? Dat kan via de share-knoppen op socialmediakanalen. Dan komt de originele bron of maker van de content erbij te staan. Op Instagram heb je geen deel-optie. Maar iemand taggen kan natuurlijk altijd. Helemaal veilig: vraag vooraf even toestemming aan de maker.
Hulp nodig met contentcreatie?
Wij helpen je graag aan content die bij jou past. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.